Home   Tekstovi o roditeljstvu   Trudnoća i porod   Znakovi za uzbunu u trudnoći

Znakovi za uzbunu u trudnoći

Znakovi za uzbunu u trudnoći

Postoje znakovi za uzbunu u trudnoći, odnosno simptomi koji nisu uobičajeni za normalnu i zdravu trudnoću i ne bi ih trebalo ignorirati. Ukoliko se dogodi da primjetite neki od niže navedenih simptoma, nemojte paničariti, ne mora značiti da se radi o nečem ozbiljnom, no za otklanjanje svih bojazni obavezno konzultirajte liječnika.


Bolovi u srednjem ili gornjem dijelu trbuha

Intenzivni, oštri bolovi u srednjem ili gornjem dijelu trbuha mogu upućivati na nekoliko različitih stanja; ozbiljne probavne probleme, žgaravicu ili, ako su praćeni mučninom i povraćanjem, na trovanje hranom.

Ukoliko se bolovi jave u drugoj polovici trudnoće može se raditi i o ozbiljnom stanju preeklampsije.

Preeklampsija se obično javlja nakon 20. tjedna trudnoće i češća je u prvoj trudnoći. Problem preeklampsije je nepostojanje načina na koji bi se trudnica mogla unaprijed testirati, a poremećaj vrlo brzo napreduje i posljedice mogu biti ozbiljne i za majku i za dijete. Ukoliko se ne liječi može izazvati i smrt.

Bolovi u donjem dijelu trbuha

Intenzivna bol na jednoj ili obje strane donjeg dijela trbuha mogu biti znak istezanja ligamenata, što je normalna i česta pojava u trudnica, no može biti i znak ozbiljnih stanja kao što je vanmaterična trudnoća, pobačaj, prijevremeni porod ili odvajanje placente od maternice.

Vrućica

Temperatura viša od 37.5 stupnjeva, bez simptoma gripe ili prehlade, koja traje dulje od jednog dana, zahtjeva medicinsku pažnju.

Tjelesna temperatura viša od 39 stupnjeva upućuje na infekciju i zahtijeva trenutačni posjet liječniku koji će prepisati antipiretike i potrebne antibiotike. Ukoliko temeperatura naraste preko 39 stupnjeva i ostane visoka neko vrijeme, može doći do trajnih oštećenja ploda.

Zamućeni vid i svjetleće točkice pred očima

Znakovi za uzbunu u trudnoći su i problemi s vidom. Ukoliko se, u drugoj polovici trudnoće, pojave simptomi poput dvostruke slike, svjetlećih točkica pred očima, zamagljenosti vida ili nejasne slike, odmah pozovite liječnika zbog opasnosti od preeklampsije.

Otečenost ruku i nogu

Otečenost u trudnoći nije neuobičajena pojava i većinom nije razlog za zabrinutost, no ukoliko se pojavi iznenada i u visokom intenzitetu te zahvaća lice i ruke, može upućivati na preeklampsiju, posebice ako se pojave i drugi simptomi poput jake glavobolje i problemi s vidom.

Migrene

Jake glavobolje u drugoj polovici trudnoće također mogu upućivati na preeklampsiju.

Vaginalno krvarenje

Točkasto krvarenje ili sukrvica u vrlo ranoj fazi trudnoće je normalna pojava, najčešće uzrokovano implantacijskim krvarenjem.

Sve vrste krvarenja su znakovi za uzbunu u trudnoći i moraju se shvatiti ozbiljno. Pojava krvarenja zahtjeva hitnu liječničku intervenciju. Neki od slučajeva opasnog krvarenja;

Kvarenje koje se razlikuje od menstrualnog, a praćeno je intenzivnom, jednostranom boli u donjem dijelu trbuha, može biti znak vanmaterične trudnoće.

Jako krvarenje praćeno intenzivnom boli u leđima ili trbuhu može biti znak spontanog pobačaja.

Iznenadno, bezbolno krvarenje može biti znak placente praevie.

Tamno krvarenje praćeno ugrušcima može biti znak odvajanja placente od maternice.

Jako krvarenje također može biti znak prijevremenog poroda.

Istjecanje tekućine iz rodnice

Istjecanje veće količine tekućine iz rodnice prije 37. tjedna trudnoće može biti znak pucanja vodenjaka. Ukoliko je previše tekućine oteklo, beba više nije zaštićena od infekcije i vjerojatno će doći do prijevremenog spontanog ili induciranog poroda.

Iznenadna i intenzivna žeđ

Intenzivna žeđ u kombinaciji s tamnijim urinom može biti znak dehidracije, dok žeđ u kombinaciji s učestalim mokrenjem često upućuje na gestacijski dijabetes. Oba stanja zahtjevaju kontrolu liječnika.

Peckanje pri mokrenju

Peckanje pri mokrenju znak je infekcije, posebno ako je vezano uz intenzivniji ili smrdljiv miris urina, povišenu temperaturu, drhtanje, bolove u zdjelici, leđima, donjem dijelu trbuha ili postrance

Konstantno povraćanje

Povraćanje u ranijoj fazi trudnoće najčešće ne može naštetiti bebi, no ako je intenzivno i uzrokuje dehidraciju moguće je da će biti potrebno bolničko liječenje.

Povraćanje u drugoj polovici trudnoće, može upućivati na preeklampsiju, posebice ako se pojave i drugi simptomi poput bolova ispod rebara, oticanje lica, ruku ili nogu ili glavobolje.

Povraćanje u kombinaciji s proljevom može biti izazvano trovanjem hranom ili drugim probavnim smetnjama. Ukoliko je povraćanje vezano uz bol u području bubrega i visoku temperaturu, znak je upale bubrega.

Dezorijentiranost i nesvjestica

Smušenost i nesvjestica u ranoj fazi trudnoće znak su sniženog krvnog tlaka. Pazite na redovit unos hrane, posebno kod pojave smušenosti koja prethodi nesvjestici. Ukoliko se dogodi da se onesvjestite, kontaktirajte liječnika.

Slabiji pokreti bebe

Slabije kretanje bebe koje traje dulje od 24 sata, nakon 21. tjedna trudnoće, može biti znak različitih problema. Obavezno kontaktirajte liječnika.

Intenzivan svrbež cijelog tijela

Blag i lokalizirani svrbež nije razlog za paniku i najčešće je uzrokovan rastezanjem kože zbog rasta trbuha ili debljanja. Međutim, intenzivan svrbež, posebice ako se javlja noću, može upućivati na probleme s jetrom.

Bolovi u trbuhu uslijed pada ili udarca

Padovi i udarci nisu uvijek znakovi za uzbunu u trudnoći, budući da je beba dobro zaštićena plodovom vodom i maternicom koje amortiziraju udarce. No, ukoliko uslijed pada dođe do drugih simptoma poput kontrakcija, istjecanja tekućine ili krvarenja, hitno kontaktirajte liječnika.

Kontrakcije

Najčešće je riječ o lažnim kontrakcijama koje možete prepoznati po nepravilnosti, ne povećava im se intenzitet i obično prestaju nakon pola sata ili sat vremena, no kontrakcije mogu upućivati i na prijevremeni porođaj. Ukoliko se kontrakcije pojačavaju intenzitetom i učestalošću, što prije kontaktirajte liječnika.

Osjećaj da jednostavno nešto nije u redu

Ukoliko se ne osjećate dobro, ali niste sigurni što je uzrok lošeg osjećaja, posjetite liječnika. Intuicija ponekad može spriječiti razvoj ozbiljnih simptoma, također ako liječnik ustanovi da je sve u redu lakše ćete se opustiti znajući da je u pitanju lažna uzbuna.

Znakovi za uzbunu u trudnoći
© Smile4me.net


Možda bi vas zanimali sljedeći članci:
Rani simptomi trudnoće – 1. tromjesečje
Opasna hrana u trudnoći
Bolovanje zbog komplikacija u trudnoći