Sedmi tjedan trudnoće

Sedmi tjedan trudnoće

TRUDNOĆA IZ TJEDNA U TJEDAN – PRVO TROMJESEČJE – SEDMI TJEDAN TRUDNOĆE

Sedmi tjedan trudnoće je vrijeme u kojem je pupčana vrpca u potpunosti formirana.

Vaša beba u sedmom tjednu trudnoće

U ovoj fazi je mozak još uvijek veći od tijela embrija i nastavlja dalje s razvojem. Sada su dobro vidljive moždane hemisfere.

Na svakoj strani glave pojavljuje se izbočenje – buduće vanjsko uho. Razvoj oka se također nastavlja zatvaranjem očne šupljine. Na nosnoj ploči nastaju udubine buduće nosne šupljine, vidljiva postaje i donja čeljust.

Nastavlja se razvoj probavnog sustava produženjem jednjaka i crijeva, kao i razvoj unutarnjih organa; srca, pluća i bubrega.

Ruke se formiraju u različite dijelove, izbočine nogu se polako zaokružuju i počinje distribucija živaca u nogama te formiranje različitih dijelova nogu.

Buduća majka

Na cerviksu maternice događa se velika promjena; formira se tzv. sluzni čep čija je uloga sprječavanje otvaranja cervikalnog kanala i zaštita ploda od infekcija. Kasnije, krajem trudnoće, kako se cerviks bude širio u pripremi za porod, doći će do izbacivanja sluznog čepa.

Iako vam trudnička odjeća još nije potrebna, možda ćete početi osjećati neudobnost grudnjaka zbog povećanja grudi i napetosti. Osigurajte si udobne, pamučne grudnjake, ispravne veličine koji će pružati potrebnu potporu za grudi.

Razina HCG-a u krvi i dalje rapidno raste i često je uzrok iznenadnoj želji za određenom vrstom hrane. Ukoliko žudite za nekom namirnicom, ne ustručavajte se konzumirati je u željenoj količini, to je način organizma da vam poruči što mu nedostaje u prehrani.

Kod nekih trudnica se javlja žudnja za konzumiranjem neobičnih pa čak i štetnih tvari poput zemlje, pijeska ili žvakanja cigarete. Ukoliko osjećate sličnu potrebu konzultriajte se s liječnikom da otkrijete što vam nedostaje u prehrani.

Sedmi tjedan trudnoće
© Smile4me.net


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40


Možda bi vas zanimali sljedeći članci:
Rani simptomi trudnoće – 1. tromjesečje
Opasna hrana u trudnoći
Bolovanje zbog komplikacija u trudnoći