Prvi tjedan trudnoće

Prvi tjedan trudnoće

TRUDNOĆA IZ TJEDNA U TJEDAN – PRVO TROMJESEČJE – PRVI TJEDAN TRUDNOĆE

Prvi tjedan trudnoće je zapravo tjedan u kojem još nije došlo do začeća budući da ginekolozi računaju trudnoću od prvog dana posljednje menstruacije.

Ukoliko planirate trudnoću, prije začeća poželjno je prestati s nezdravim navikama kao što su pušenje, pretjerano ispijanje kave i konzumiranje alkohola. Također, trebalo bi maksimalno reducirati upotrebu lijekova. Konzultirajte se sa svojim liječnikom vezano za mogućnost smanjenja doze lijekova za kronične terapije ili zamjenu postojećih lijekova za manje štetne.

Jedan od bitnih vitamina tijekom trudnoće, a posebno u najranijoj fazi trudnoće je vitamin B9, poznatiji pod nazivom folna kiselina. Folna kiselina je vrlo važna za pravilan razvoj neuralne cijevi u embrionalnoj fazi i možete ju početi uzimati i prije samog začeća.

S ginekološke strane, poželjno je otići na redoviti pregled, te uzeti briseve vrata maternice radi, za trudnoću, potencijalno opasnih bakterija; klamidije, ureaplazme i mikoplazme.

Idealno je vrijeme i za posjet stomatologu i pregled te popravak karijesa. Zbog hormonalnih promjena tijekom trudnoće zubno meso je osjetljivije i sklono upalama stoga je poželjno prije trudnoće sanirati sve patološke promjene, a tijekom trudnoće voditi pojačanu higijenu i brigu o zubima.

Trudnoća i porod su velike promjene, ne samo za ženu, nego i za cijelu obitelj. Iskoristite ovo vrijeme za zbližavanje s partnerom i zajednički se pripremite za trudnoću, porod i roditeljstvo.

Prvi tjedan trudnoće
© Smile4me.net


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40


Možda bi vas zanimali sljedeći članci:
Rani simptomi trudnoće – 1. tromjesečje
Bolovanje zbog komplikacija u trudnoći
Rodiljni dopust i rodiljna naknada