Peti tjedan trudnoće

Peti tjedan trudnoće

TRUDNOĆA IZ TJEDNA U TJEDAN – PRVO TROMJESEČJE – PETI TJEDAN TRUDNOĆE

Peti tjedan trudnoće je vrijeme pojave prvih simptoma trudnoće.

Vaša beba u petom tjednu trudnoće

Neke trudnice vrlo rano osjete promjene uzrokovane povećanjem razine hormona u organizmu. Osim simptoma poput osjetljivosti na miris, učestale potrebe za mokrenjem, umora i napetosti u grudima, najsigurniji znak trudnoće je izostanak mjesečnice.

Iako mjesečnica može izostati zbog različitih uzroka nevezanih uz trudnoću; stres, promjena klime, bolest, u petom tjednu test na trudnoću već sa sigurnošću može pokazati pozitivan rezultat. Preporuka je da napravite test s prvim jutarnjim urinom jer je tada koncentracija hormona trudnoće HCG-a najveća.

U petom tjednu trudnoće nastavlja se embrionalni razvoj započeo u četvrtom tjednu. Krvna zrnca su već razvijena, diferencijacija stanica se nastavlja i polako se formiraju krvne žile. Stanice srca počinju formirati dvije cijevi budućeg srca. Krajem petog tjedna trudnoće embrio se zakrivljuje u oblik slova C. Razvija se mozak, kralježnica i krvni sustav. Započinju formacije oka i uha i stanice jetre. Na embriju se pojavljuju bočne izbočine koje će s ekasnije razviti u ruke.

Buduća majka

U ovoj fazi većina trudnica postaje svjesna trudnoće. Nije neobično da vas preplavi čitav niz emocija; neopisiva sreća pomiješana sa strahom ili čak panikom. Brojna pitanja koja vam se vrte po glavi, kao i nenadane promjene raspoloženja su savršeno normalni.

Ukoliko do sad niste, vrijeme je da počnete paziti na prehranu i piti prenatalne vitamine, posebice folnu kiselinu koja je jako bitna za pravilan razvoj živčanog sustava. Neke namirnice, kao što su mekani sirevi, sirova jaja, nedovoljno termički obrađeno meso, su potencijalno opasne u trudnoći i treba ih izbjegavati. Pročitajte više o opasnoj hrani u trudnoći.

Osim raznolike i uravnotežene prehrane, možete nastaviti s umjerenom tjelovježbom, pod uvjetom da se fizički osjećate dobro.

Peti tjedan trudnoće
© Smile4me.net


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40


Možda bi vas zanimali sljedeći članci:
Rani simptomi trudnoće – 1. tromjesečje
Opasna hrana u trudnoći
Bolovanje zbog komplikacija u trudnoći