Osmi tjedan trudnoće

Osmi tjedan trudnoće

TRUDNOĆA IZ TJEDNA U TJEDAN – PRVO TROMJESEČJE – OSMI TJEDAN TRUDNOĆE

Osmi tjedan trudnoće je vrijeme za posjet ginekologu.

Vaša beba u osmom tjednu trudnoće

U osmom tjednu trudnoće razvijaju se mišići lica i čeljusti, vanjske uške i počeci zubiju. Razvija se pigmentacija oka. Polako se formiraju grkljan, dušnik i bronhi te započinje razvoj glavne žlijezde koja kontrolira rast hormona – hipofize.

Srce se razdvaja u 4 klijetke, a plućna aorta odvaja od srčane. U ovoj fazi fetalno srce udara otprilike 150 otkucaja u minuti. Unutar pupčane vrpce razvijaju se crijeva koja će se kasnije, kad tijelo naraste, smjestiti u trbuh. Na prsima se pojavljuju bradavice.

Tijelo se polako ispravlja, hrskavica kreće s okoštavanjem i razvijaju se mišići.

Bubrezi počinju proizvoditi urin. U predjelu zdjelice se formiraju gonade i uskoro će spol biti prepoznatljiv.

Razvoj ekstremiteta se polako privodi kraju; noge i ruke su na svom mjestu i proporcionalne u odnosu na tijelo i iako ih ne možete osjetiti, javljaju se prvi spontani pokreti bebe. U osmom tjednu trudnoće beba je dugačka oko 2 cm.

Buduća majka

Nakon što ste potvrdili trudnoću testom i privikli se na pomisao skorog majčinstva, vrijeme je da dogovorite i prvi pregled kod ginekologa. Redovita prenatalna briga je iznimno važna za zdrav razvoj trudnoće. Pregledi se obično, u prvom i drugom tromjesečju planiraju u razmaku od 4 tjedna, u trećem tromjesečju se smanjuju na razmak od 3 tjedna, zatim 2 tjedna i češće kako se primiče očekivani termin poroda.

Vjerojatno vam odjeća još uvijek nije tjesna, no moguće je da primjetite širenje u struku i donjem dijelu trbuha.

Ukoliko osjećate umor tijekom dana, prilagodite raspored kako bi vam ostalo dovoljno vremena za odmaranje. Vodite računa o uravnoteženoj prehrani bogatoj vlaknima i voćem i redovitom unosu tekućine, posebice ako vas muče učestale mučnine i povraćanje, čuvajte se dehidracije.

Osmi tjedan trudnoće
© Smile4me.net


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40


Možda bi vas zanimali sljedeći članci:
Rani simptomi trudnoće – 1. tromjesečje
Opasna hrana u trudnoći
Bolovanje zbog komplikacija u trudnoći