Deveti tjedan trudnoće

Deveti tjedan trudnoće

TRUDNOĆA IZ TJEDNA U TJEDAN – PRVO TROMJESEČJE – DEVETI TJEDAN TRUDNOĆE

Deveti tjedan trudnoće je vrijeme u kojem embrio sve više počinje sličiti na bebu.

Vaša beba u devetom tjednu trudnoće

Embrio sve više poprima ljudsko obličje; potuno je formiran vrh nosa i nosni otvor, oči su dobro razvijene, ali su još uvijek smještene bočno na glavi, naziru se vanjske uši, trenutno nisko na glavi, ali će se kasnije pomaknuti prema gore. Završava se i razvoj jezika.

Ruke i noge se produžuju, u udovima počinje proces transformacije hrskavice u kost. Prsti završavaju svoj razvoj i vidljivi su i na rukama i nogama.

Crijeva polako migriraju prema trbušnoj šupljini, nastaje analni otvor. Završava kritični period razvoja srca. Počinju se formirati unutarnji spolni organi; testisi ili jajnici; upravo je odlučeno hoće li vaša beba biti curica ili dečko.

Rep na trtici je još vidljiv, ali znatno smanjen i uskoro će potpuno nestati.

Buduća majka

Radi prekovremenog rada na razvoju placente i rastu maternice, metabolizam organizma se ubrzava, razina hormona raste i uzrokuje pad šećera u krvi. Vjerojatno je da se osjećate jako umorno.

U ovoj ste fazi vjerojatno i primjetili prirast težine i zaobljenje tijela na pojedinim mjestima. Iako je preporučeno dobivanje težine u prvom tromjesečju do 2 kg, nemojte se uzrujavati ukoliko ste dobili više. Normalno je da sve trudnice ne dobivaju jednakomjerno na težini, bitno je samo da se držite uravnotežene prehrane i lagane tjelovježbe.

Deveti tjedan trudnoće
© Smile4me.net


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40


Možda bi vas zanimali sljedeći članci:
Rani simptomi trudnoće – 1. tromjesečje
Opasna hrana u trudnoći
Znakovi za uzbunu u trudnoći
Bolovanje zbog komplikacija u trudnoći