Home   Tekstovi o roditeljstvu   Trudnoća i porod   Simptomi trudnoće u 2. tromjesečju

Simptomi trudnoće u 2. tromjesečju

Simptomi trudnoće u 2. tromjesečju

Simptomi trudnoće, koji su se javili u 1. tromjesečju, kod većine trudnica jenjavaju. Ovo je vrlo vjerojatno razdoblje trudnoće u kojem ćete se najbolje osjećati i psihički i fizički. Drugo tromjesečje je također vrijeme u kojem se javljaju prvi bebini pokreti, ispočetka ih osjetite kao lagane leptiriće, no vrlo brzo se razviju u prave udarce.

Simptomi trudnoće u 2. tromjesečju – popis najčešćih simptoma


Smanjenje ili prestanak mučnina

Organizam se polako priviknuo na hormonalne promjene što rezultira smanjenjem intenziteta i učestalosti mučnina ili poptunim nestankom kod dobrog dijela trudnica. Neke trudnice imaju problema s mučninama tijekom cijele trudnoće. Na žalost, nema pravila hoće li mučnine i kada prestati, iskustva se razlikuju od žene do žene i od trudnoće do trudnoće; kod iste trudnice, u dvije trudnoće, simptomi i trajanje pojedinih tegoba može biti vrlo različito.

Svrab kože na trbuhu

Zbog intenzivnog rasta maternice, širenja ligamenata i kože na trbuhu može doći do nepodnošljivog svraba. Možete si pomoći preparatima na bazi kokosa za smirenje svraba.

Prvi pokreti bebe

U drugom tromjesečju događa se jedna od najznačajnih promjena u trudnoći; negdje između 16. i 20. tjedna počet ćete osjećati pokrete vaše bebe koji će ispočetka podsjećati na leptiriće u trbuhu. Kako trudnoća bude odmicala leptirići će biti sve jači i uskoro prerasti u udarce vidljive i izvana što će predstavljati i veliko veselje za vašeg partnera.

Ostajanje bez daha

Ostajanje bez daha se nastavlja i u drugom tromjesečju trudnoće, čak i ako ste redovito vježbali i pazili da održite dobru kondiciju. Rastuća maternica pritišće pluća i jednostavno nema dovoljno mjesta za prihvat iste količine kisika kao prije. Iako je ostajanje bez daha, pri najmanjem naporu, sasvim normalna pojava, ukoliko stanje napreduje ili osjećate nedostatak zraka i u mirovanju, posjetite liječnika.

Promjene na tijelu

Vidljiv dobitak na težini, promjena oblika tijela i pojava prvih strija, karakteristični su simptomi trudnoće drugog tromjesečja. Zdrav i normalan prirast težine od 12 – 15 kg je poželjan u trudnoći, od toga bi oko 2 kg trebalo biti u prvom tromjesečju, po 5 – 6 kg u drugom i trećem.

Tijelo se polako širi u bokovima, trbuh postaje znatno ispupčen i ovo je obično vrijeme kada trebate otići u kupnju nove odjeće.

Nastanak strija u dobrom dijelu možete spriječiti redovitom masažom hidratantnim kremama ili specijaliziranim kremama protiv nastanka strija. Usprkos masaži, vjerojatno nećete moći spriječiti nastanak svih strija, no to nije razlog za brigu, nakon trudnoće vrlo brzo izblijede i ostaju samo tanke, slabo vidljive, srebrne prugice.

Emocionalne promjene

Osjetljivost i emocionalni ispadi su karakteristični za trudnice tijekom cijele trudnoće. Tijekom drugog tromjesečja organizam je već naviknut visoku razinu hormona, no još se može dogoditi da se rasplačete naoko ničim izazvani ili planete zbog najmanje sitnice.

Loši snovi

Pomalo anksioznosti je također normalno. Nemojte se uzrujavati ukoliko vas muče loši snovi. Kako trudnoća napreduje, napreduju i vaše brige zbog dolazećeg majčinstva koje se manifestiraju u snovima.

Simptomi trudnoće u 2. tromjesečju
© Smile4me.net


Možda bi vas zanimali sljedeći članci:
Simptomi trudnoće u 3. tromjesečju
Znakovi za uzbunu u trudnoći
Opasna hrana u trudnoći