Home   Tekstovi o roditeljstvu   Trudnoća i porod   Simptomi trudnoće u 3. tromjesečju

Simptomi trudnoće u 3. tromjesečju

Simptomi trudnoće u 3. tromjesečju

Simptomi trudnoće se mijenjaju s napredovanjem trudnoće. Kako trudnoća odmiče vaše tijelo prolazi kroz najintenzivnije psihičke i fizičke promjene, neki simptomi trudnoće su konstantni od samog početka, a neki su zamjenjeni drugima. Vodite računa o uravnoteženoj prehrani, redovitom odmaranju i relaksaciji.

Simptomi trudnoće u 3. tromjesečju – popis najčešćih simptoma


Umor

Umor u trudnoći je izazvan različitim faktorima;

    • povećanje tjelesne težine
    • rastuća maternica pritišće pluća pa je volumen pluća smanjen
    • smanjenjem tjelesne aktivnosti dolazi do pada kondicije
    • organizam je iscrpljen drugim trudničkim tegobama
    • nedostatak željeza u krvi

Kako biste smanjili osjećaj umora pokušajte se baviti laganom fizičkom aktivnošću kao što su hodanje ili plivanje. Obratite pažnju na signale koje vam upućuje organizam i nemojte pretjerivati. Odmorite se kad god osjećate potrebu za odmorom.

Hranite se zdravo i uravnoteženo, obroke dijelite u više manjih kako ne biste opteretili želudac.

Napravite krvne pretrage kako biste otklonili sumnju na anemiju.

Bolovi u leđima

Bolovi u leđima u trudnoći dijelom su izazvani slabljenjem mišića, ligamenata i zglobova pod utjecajem hormona i drugim dijelom povećanjem težine i promjenom težišta tijela. Zbog dodatnog pritiska na kralježnicu, držanje tijela se mijenja i uzrokuje bolove.

Kako biste smanjili bolove pokušajte što manje opterećivati kralježnicu; kada ležite ili sjedite poduprite se jastucima, kada hodate poduprite trbuh pojasom za trudnice. Također vam uvelike može pomoći i prenatalna joga.

Učestala potreba za mokrenjem

Učestala potreba za mokrenjem raste kako trudnoća odmiče. Maternica sve više pritišće mjehur i gotovo je nemoguće izdržati dulje od 2 sata bez pražnjenja mjehura. Usprkos što ponekad zna biti neugodno, posebno noću kada morate prekinuti san, nemojte pasti u zamku smanjenja unosa tekućine. Vrlo je bitno da ostanete hidrirani tijekom cijele trudnoće.

Izbjegavajte piti diuretike, poput kofeina i teina.

Žgaravica

Žgaravica je vrlo uobičajena u trećem tromjesečju i zna biti vrlo intenzivna i neugodna. Javlja se iz 2 razloga; pod utjecajem hormona, mišićni prsten na ulazu u želudac je oslabio i želučana kiselina se mnogo lakše digne nego inače. Također, maternica je već vrlo visoko i svojim pritiskom utječe na preraspodjelu organa, tjerajući želudac da se popne više nego inače.

Kako biste smanjili žgaravicu izbjegavajte masnu i začinjenu hranu kao i kisele sokove te mlijeko i mliječne proizvode.

Jedite redovito i obroke podijelite u više manjih obroka, kako biste smanjili opterećenje želuca.

Također, često odmarajte s nogama podignutim na povišeno mjesto i pazite da pijete dovoljno tekućine.

Braxton-Hicksove kontrakcije

Krajem trudnoće javljaju se lažni trudovi, zvani Braxton-Hicksove kontrakcije, čija je uloga pripremiti tijelo za porođaj. Za razliku od pravih trudova, lažni trudovi se osjećaju više u donjem dijelu trbuha, a ne u leđima, nepravilni su i ne pojačavaju se u intenzitetu.

Intenzivni snovi

Tijekom trudnoće vas brinu mnoge stvari; kako prepoznati trudnove na vrijeme, hoće li porod proći dobro, hoće li s bebom biti sve u redu, kako ćete se snaći u ulozi roditleja…Čak i kada svjesno ne brinete, podsvjesno su sva ta, i mnoga druga pitanja, prisutna i reflektiraju se u vašim snovima.

Trudnice imaju vrlo lagan san pa snove intenzivnije doživljavaju i bolje pamte nego inače, posebice u trećem tromjesečju trudnoće. Razlog laganom snu su česta buđenja uzrokovana nemogućnošću da se udobno smjestite, kao i čestom potrebom za mokrenjem.

Hemeroidi

Hemeroidi – proširene vene u području rektuma su vrlo česta tegoba u zadnjem tromjesečju trudnoće i nakon poroda. Javljaju se zbog pritiska maternice na vene zdjelice i donje šuplje vene zbog čega je otežan povratak krvi iz donjeg dijela tijela.

Simptomi hemeroida su svrbež analnog područja kod blažeg oblika te jaka bol i krvarenje kod težeg oblika, posebice za vrijeme pražnjenja crijeva.

Kako biste olakšali neugodne simptome i zaliječili hemeroide koristite hladne obloge i tople kupke nakon pražnjenja crijeva, ukoliko su hemeroidi jako bolni i dugotrajni obavezno posjetite liječnika. Za prevenciju hemeroida izbjegavajte sjedenje i stajanje, redovito odlazite na wc i hranite se vlaknatom hranom kako biste izbjegli zatvor.

Simptomi trudnoće u 3. tromjesečju
© Smile4me.net


Možda bi vas zanimali sljedeći članci:
Simptomi trudnoće u 3. tromjesečju
Znakovi za uzbunu u trudnoći
Opasna hrana u trudnoći