Home   Tekstovi o roditeljstvu   Trudnoća i porod   Rani simptomi trudnoće – 1. tromjesečje

Rani simptomi trudnoće – 1. tromjesečje

Rani simptomi trudnoće – 1. tromjesečje

Rani simptomi trudnoće mogu se pojaviti već tjedan-dva od začeća, a moguće je da budete potpuno nesvjesni trudnoće sve do kašnjenja mjesečnice.

U trudnoći nema pravila; simptomi se razlikuju od žene do žene kao i od trudnoće do trudnoće, što znači da će neke žene vrlo rano iskusiti brojne simptome, dok će druge imati tek poneki u kasnijoj fazi trudnoće.


Rani simptomi trudnoće – popis najčešćih simptoma


Izostanak mjesečnice

Najočitiji i najčešći prvi simptom trudnoće je izostanak mjesečnice. Ukoliko mjesečnica izostane, a sumnjate na trudnoću, od prvog dana izostanka možete napraviti test. Testovi su vrlo pouzdani u otkrivanju rane faze trudnoće.

Ponekad trudnice, usprkos trudnoći, u vrijeme mjesečnice imaju slabije krvarenje koje se još naziva implantacijsko krvarenje. U odnosu na mjesečnicu, ovakvo krvarenje traje kraće i krvavi iscjedak je svjetliji, krvarenje je popraćeno slabijim grčevima.

Jutarnje mučnine

Rani simptomi trudnoće su također mučnine i povraćanje. Iako ih nazivamo jutarnjim mučninama, veliku većinu trudnica, čak do 85%, muče cjelodnevne mučnine. Postoji mnogo teorija zašto se mučnine javljaju, no nijedna nije dokazana. Općenita pretpostavka je da su mučnine uzrokovane humanim horionskim gonadotropinom – hormonom trudnoće.

Za ublažavanje mučnina u trudnoći savjetuje se zdrava i uravnotežena prehrana podijeljena u više manjih obroka tijekom dana. Također, nekim trudnicama pomaže vitamin B6 pa ga liječnici često prepisuju.

Mučnine često prestaju između 3. i 4. mjeseca trudnoće, no nije pravilo. Neke trudnice imaju mučnine tijekom cijelog dana i cijele trudnoće, neke samo u određeno doba dana, a one najsretnije nemaju mučnine uopće.

Refleks povraćanja je također vrlo često prisutan kroz cijelu trudnoću i lako ga je izazvati određenim mirisom ili pomisli na neku hranu, a posebice mehaničkom iritacijom kao što je četkica za zube.

Neobjašnjiva želja ili averzija prema određenoj hrani

Rani simptomi trudnoće u obliku nepredvidive želje ili averzije prema određenoj vrsti hrane su vrlo učestali, posebno u vrlo ranoj fazi trudnoće.

Neke trudnice žude za određenom vrstom hrane ili određenim i vrlo neobičnim kombinacijama hrane. Jednako često se događa da i sama pomisao na neku od prijašnjih omiljenih namirnica izaziva mučninu.

Pojačani osjet mirisa

Neke trudnice u ranim tjednima trudnoće imaju pojačan osjet mirisa. Evolucijsko objašnjenje ove promjene je da pojačani osjet mirisa pomaže trudnici da ne konzumira hranu koja je eventualno zaražena toksinima i bakterijama. U ranoj trudnoći, fetus je vrlo osjetljiv na toksine iz hrane, no kako mjeseci odmiču, osjet mirisa se vraća u normalu.

Cjelodnevni umor

Nemali broj trudnica osjeća konstantni umor tijekom cijelog dana. Krivac za osjećaj umora je pojačana produkcija progesterona koji ima sedirajući učinak.

Osim progesterona uzrok umora može biti i nedostatak željeza u krvi. Volumen krvi u trudnoći se povećava oko 50%. Prva u redu za opskrbu željezom je beba pa se tako često događa da je trudnica shrvana umorom zbog nedostatka željeza.

Učestala potreba za mokrenjem

Zbog intenzivnog rasta, maternica vrši pritisak na mokraćni mjehur pa se javlja učestala potreba za mokrenjem. Također, bubrezi pojačano rade zbog povećanja volumena krvi.

Često i urin promjeni svoja svojstva; postaje tamniji i intenzivnog mirisa. To je znak da tijelu nedostaje tekućine. Važno je da nastavite s unosom tekućine redovito inače može doći do urinarne infekcije.

Akne i promjene u tenu

Rani simptomi trudnoće u obliku promjena u tenu i pojave akni nisu neuobičajeni. Zbog velikih hormanalnih promjena kroz koje prolazi tijelo trudnice, dolazi do jačeg mašćenja kože i pojave akni. Također je moguća jača pigmentacija kože, posebno vidljiva u tamnjenju madeža.

Akne se vrlo često same povuku kad se uspostavi hormonalna ravnoteža, oko drugog tromjesečja.

Ostajanje bez daha

Ponekad trudnice ostaju bez daha i pri najmanjem fizičkom naporu. Razlog ne leži toliko u nedostatku kondicije koliko u povećanoj potrebi za opskrbom kisikom. Za vrijeme trudnoće disanje je dublje kako bi beba dobila dovoljno kisika. Rezultat je povećana koncentracija ugljičnog dioksida u krvi.

Glavobolje

Promjene u metabolizmu, visoke razine hormona u krvi i smanjeni dotok krvi do mozga mogu biti uzrok glavobolje slabijeg ili jačeg intenziteta.

Ukoliko patite od glavobolja u trudnoći preporuka je da bol pokušate smanjtii bez upotrebe medikamenata; hladnim i toplim oblozima, masažom sljepoočnica i laganom šetnjom na svježem zraku. Ukoliko su glavobolje nepodnošljive, potrebno je konzultirati se s liječnikom oko terapije koja neće naštetiti bebi.

Isušivanje očiju i smetnje s vidom

Manje poznati rani simptomi trudnoće su i isušivanje očiju i smetnje s vidom.

S pojačanom cirkulacijom, moguće je da cijelo tijelo pomalo naotekne, uključujući i očne kapke i područje oko očiju, što može uzrokovati poteškoće s vidom. Također, neravnoteža hormona može uzrokovati isušivanje rožnice. Ukoliko problemi s očima postanu neugodni, možete si pomoći očnim kapima za podmazivanje rožnice te čestim odmaranjem očiju od napora kao što je gledanje u monitor ili televizor te vožnja autom.

Povećanje grudi

Oko 6. ili 7. tjedna trudnoće, hormoni počinju utjecati na pripremu grudi za dojenje što rezultira napetošću i povećanjem grudiju. Važno je odabrati udobne, pamučne grudnjake, ispravne veličine, koji će olakšati osjećaj napetosti i težine u grudima.

Promjene libida

Hormoni i pojačana cirkulacija utječu na osjetljivost vagine i klitorisa. Kod nekih trudnica ove promjene utječu na rast, a kod drugih na smanjenje libida i oboje je savršeno normalno.

Emocionalni usponi i padovi

Rani simptomi trudnoće su i emocionalni usponi i padovi, no nisu ograničeni samo na prvo tromjesečje. Česte promjene raspoloženja su vrlo tipične za cijelo razdoblje trudnoće, kao i nemogućnost kontrole emocija; navala neobjašnjive sreće ili goleme tuge uzrokovane sasvim običnim i svakodnevnim situacijama su normalna pojava u trudnica.

Rani simptomi trudnoće – 1. tromjesečje
© Smile4me.net


Možda bi vas zanimali sljedeći članci:
Simptomi trudnoće u 2. tromjesečju
Bolovanje zbog komplikacija u trudnoći
Opasna hrana u trudnoći