Home   Tekstovi o roditeljstvu   Trudnoća i porod   Opasna hrana u trudnoći

Opasna hrana u trudnoći

Opasna hrana u trudnoći

Opasna hrana u trudnoći je hrana kojoj i inače, prije konzumacije, treba posvetiti pažnju. U trudnoći je posebno bitno s oprezom konzumirati ili izbjegavati sve vrste namirnica koje mogu sadržavati toksine štetne za razvoj ploda, a koje su potencijalni uzrok fizičkih deformacija ploda, mentalne retardacije i spontanog pobačaja.

Opasna hrana u trudnoći – popis opasnih namirnica


Sirovo ili nedovoljno pečeno i kuhano meso

U sirovom i nedovoljno termički obrađenom mesu, posebice morskim plodovima, junetini i peradi, se razvijaju razne bakterije, najveću opasnost predstavljaju salmonela i toksoplazma.

Opasna hrana u trudnoći iz ove skupine je posebno tatarski biftek ili slabije pečeni ramsteci i bifteci, školjke i sushi.

Delikatese i mesne prerađevine

Različite vrste salama, uključujući i kuhanu šunku, mogu biti inficirane bakterijom listeria. Vrlo opasna i infektivna, listeria ima sposobnost prolaska placente te putem krvi inficira plod i izaziva pobačaj.

Osim delikatesa, treba izbjegavati sve vrste pašteta pripremljenih doma.

Riba koja sadrži metiliranu živu

Metilirana živa iz ribe koju unesete tijekom trudnoće uzrokuje zastoje u razvoju i oštećenja moždanih struktura.

Opasna hrana u trudnoći iz ove skupine uključuje meso morskog psa, bakalar, tunu i sabljarku. Konzervirana tuna ima mnogo manje metilirane žive no i nju treba konzumirati u malim količinama.

Dimljena smrznuta riba

Nakon odmrzavanja, dimljena riba može biti kontaminirana bakterijom listeria. Ukoliko konzumirate dimljenu odmrznutu ribu, vodite računa da bude dobro termički obrađena prije konzumacije.

Sirova jaja

Sirova jaja često sadrže bakteriju salmonelu, uglavnom se radi o doma pripremljenim proizvodima kao što su sladoled, majoneza i drugi umaci. Pri pečenju kajgane ili jaja na oko treba voditi računa da jaja budu dobro pečena sa svih strana. Tvornički proizvedeni sladoledi i umaci su sigurni od infekata budući da se proizvode od pasteriziranih jaja.

Mekani sirevi i nepasterizirano mlijeko

Mnoge vrste mekanih sireva se proizvode od nepasteriziranog mlijeka i mogu sadržavati bakteriju listeria. Neki od opasnih sireva na našem tržištu su feta, gorgonzola, brie, camembert, i treba ih izbjegavati. Podrazumijeva se, osim sireva treba izbjegavati i nepasterizirano mlijeko.

Mekani sirevi proizvedeni od pasteriziranog mlijeka su sigurni za konzumaciju. Prije konzumacije provjerite sastav i postupak obrade na deklaraciji.

Neoprano voće i povrće

Neoprano voće i povrće je opasno zbog eventualne zaraze toksoplazmozom. Toksoplazma je parazit koji se nalazi u mačjem izmetu te u nedovoljno kuhanom i pečenom mesu. Posljedice zaraze toksoplazmozom su vrlo opasne i stoga svo voće povrće treba dobro oprati prije konzumacije.

Nezreli krumpir

Nezreli krumpir sadrži biljni otrov solanin. Solanin, osim što uzrokuje glavobolje, proljev, bolove u trbuhu i druge probavne tegobe, štetan je za razvoj fetusa te prema nekim studijama drže ga odgovornim za spinu bifidu (nepotpuno zatvaranje leđne moždine). Nezreli krumpir možete prepoznati po zelenim dijelovima na površini gomolja. Nije dovoljno ukloniti samo nezrele dijelova, nego ga treba u potpunosti izbjegavati u prehrani

Kofein

Manje kolčine kofeina; jedna do dvije šalice kave dnevno, nisu opasne u kasnijoj fazi trudnoće, no u prvom tromjesečju bi kofein trebalo izbjegavati koliko je moguće. Kofein, osim što je diuretik pa uzrokuje gubitak vode i kalcija iz organizma, neke studije pokazuje da je krivac za pobačaj i prijevremeni porod, ukoliko se konzumira u većim količinama.

Opasna hrana u trudnoći iz ove skupine, osim kave su i veće količine čaja, coca-cole i tamne čokolade.

Alkohol

Tijekom cijele trudnoće alkohol bi trebalo u potpunosti izbjegavati. Čak i u najmanjim količinama, alkohol prolazi posteljicu i štetno djeluje na razvoj ploda. Male količine alkohola u krvi koje izazivaju tek blage simptome kod majke, uzrokuju teško pijanstvo bebe. Ukoliko se alkohol redovito konzumira tijekom trudnoće, beba može razviti teške posljedice; prijevremeni porod, različita fizička oštećenja i mentalnu retardaciju.

Ostaci hrane i podgrijana hrana

Opasna hrana u trudnoći su i svi ostaci kuhane hrane u kojoj se stajanjem mogu razviti različite vrste bakterija. Svu hranu treba konzumirati termički obrađenu i svježe pripremljenu. Izbjegavajte kuhanje za više dana i podgrijavanja hrane preostale od ručka. Na ljetnim vrućinama hrana može biti inficirana nepoželjnim bakterijama i za manje od sat vremena.

Opasna hrana u trudnoći
© Smile4me.net


Možda bi vas zanimali sljedeći članci:
Rani simptomi trudnoće – 1. tromjesečje
Bolovanje zbog komplikacija u trudnoći
Rodiljni dopust i rodiljna naknada