Home   Tekstovi o roditeljstvu   Razvoj   Koje igre igrati s bebom u kojoj dobi?

Koje igre igrati s bebom u kojoj dobi?

Koje igre igrati s bebom u kojoj dobi?

Koje igre igrati s bebom u kojoj dobiNovopečeni roditelji su često u potrazi za idejama koje igre igrati s bebom u kojoj dobi te kako igrom stimulirati zdrav razvoj.

Bebe se brzo razvijaju i mijenjaju, sukladno njihovom razvoju, u različitoj dobi različite igre pronalaze stimulativnim i zabavnim.

U nastavku donosimo nekoliko prijedloga igara koje možete igrati s bebom u različitim dobnim stadijima.

 

 Koje igre igrati s bebom 0-3 mjeseca starosti

  • Vježbanje uz glazbu
   Uz ritmičnu glazbu plješćite pred svojom bebom, pucketajte prstima, stisnite prste u šaku i zatim ih naglo otvorite…zatim plješćite bebinim ručicama i nožicama, “vozite bicikl”, otvarajte i zatvarajte ruke od prsa i prema prsima, noge od zdjelice i prema zdjelici.
  • Sviranje po stopalima ili trbuščiću
   Polegnite bebu na leđa, podignite nožice i nježno “svirajte” jagodicama prsta po bebinim stopalima ili trbuščiću u ritmu nježne dječje pjesmice koju potiho pjevušite.
  • Gledanje u ogledalo
   Bebu uzmite u naručje i ispred lica pridržavajte ogledalo kako bi mogla promatrati svoj odraz, zatim malo odmaknite ogledalo, približite svoju glavu bebinoj da može promatrati vaše lice i mimiku.
  • Glazbeni vrtuljak
   Objesite glazbeni vrtuljak iznad kinderbeta dok beba leži na leđima tako da može promatrati pomicanje igračaka.Osim kupovnih, možete i sami, uz malo truda, napraviti vrtuljak; koristite crne, bijele i crvene predmete jer bebe u ovoj dobi prepoznaju samo visoko kontrastne boje.
  • Promatranje u prirodi
   Bebe uče promatranjem; izvedite bebu van i držite ju da može promatrati treperenje lišća na vjetru, kretanje ljudi i životinja.
  • Promatranje pokreta
   Neka beba slijedi vaše pokrete očima; radite različite grimase ispred bebinog lica, imitirajte let aviona rukama sa završnim slijetanjem na bebin trbuščić, zveckajte različitim zvečkama i igračkama raznih oblika i boja.

 Koje igre igrati s bebom 3 - 6 mjeseci starosti

  • Pjevanje
   Pjevajte ritmične dječje pjesmice uz izraženu mimiku lica i pokrete rukama i tijelom.
  • Istraživanje i dodirivanje predmeta
   Pružajte bebi predmete različitih boja, oblika i tekstura na istraživanje. Osim igračaka, možete koristiti i razne kućanske predmete, ali vodite računa da nemaju oštrih rubova i da budu sigurni za bebu. Neki od predmeta koje možete ponuditi bebi su plastične posude, šuškave vrećice, spužvu, zgužvani papir, ručnik…dok se igra, neka beba bude pod vašim nadzorom.
  • Knjižica za igre u pokretu
   Od kartona izrežite stranice za knjižicu, a zatim ljepilom zalijepite tkanine i papire različitih tekstura na svaku stranicu; rebrasti papir i plastificirani papir, fini brusni papir, traper, komad ručnika, svilenu tkaninu i slično. Na svakoj stranici izbušite rupu i povežite ih špagicom…sada knjižicu možete nositi svugdje sa sobom.
  • Zabavno osluškivanje
   Upotrijebite prazne bočice od vode za izradu različitih zvečki; možete ih napuniti rižom, raznobojnom tjesteninom, dugmićima ili kamenčićima. Zveckajte zvečkama ispred bebe, a zatim iza svojih leđa da beba može pratiti odakle dolazi zvuk.
  • Slijetanje igračke
   Polegnite bebu na leđa, podignite igračku u razini bebinih očiju dok ju ne fiksira pogledom. Oponašajte let aviona u zraku i sletite prvo s jedne strane bebe, zatim ponovite let na drugu stranu, dok beba prati igračku očima i naginjanjem tijela, pri slijetanju igračke. 

 Koje igre igrati s bebom 6-9 mjeseci starosti

  • Igre zvečkom
   Uzmite različite zvečkice i pružajte bebi da ih uhvati, potičite bebu da samostalno zvecka i veseli se razmjeni zvečkica.
  • Igre s tetrapakom
   Upotrijebite prazne tetrapake od mlijeka te na njih zalijepite ili nacrtajte slike različitih, raznobojnih predmeta ili životinja. Pričajte bebi o slikama dok se igra s tetrapacima.
  • Gdje je igračka?
   Stavite bebinu omiljenu igračku u neku od prostorija u kući, na vidljivo mjesto. Zatim bebu nosite po kući pitajući “Gdje je igračkica? Zavirujte u svaku prostoriju i bebi pričajte koju prostoriju i predmete pregledavate; “Pogledajmo u kupaoni…je li igračka možda na perilici rublja?”
  • Igre mekanom loptom
   Sjednite na pod sučelice bebi i zakotrljajte mekanu, šarenu loptu prema bebi, naučite ju kako da ju zaustavi i odgurne od sebe.
  • Gađanje igračaka stopalima
   Polegnite bebu u krevetić i u dometu nožica objesite zvečkice, zvončiće ili slične igračke koje, kad ih beba udari, proizvode zvukove.
  • Igra kotrljanja i zvukova
   Posjednite bebu na pod i kotrljajte oble zvečkice oko nje; možete ih i sami jednostavno napraviti napunivši prazne plastične bočice kamenčićima, dugmićima ili raznobojnom tjesteninom.

 Koje igre igrati s bebom 9-12 mjeseci starosti

  • Kuhinjska glazba
   Improvizirajte instrumente od kuhinjskih lonaca i tava; okrenite ih naopačke, a drvene kuhače neka posluže kao udaraljke. Mijenjajte ritam i jačinu udaraca, pustite bebu da istražuje različite koncepte udaranja i stvaranja zvukova.
  • Vodena zabava
   Ova je aktivnost rezervirana za ljeto; napunite širok i plitak bazenčić s nekoliko centimerara vode. Na površinu stavite plutajuće predmete poput plastičnih čepova i pustite bebu da ih hvata i prska vodu. Bebu nikada ne ostavljajte u vodi bez nadzora.
  • Nestajanje i pojavljivanje igračaka
   Elastičnom vrpcom zavežite igračku i pričvrstite ju za bebinu stolicu. Pokažite bebi kako se povlačenjem vrpce igračka pojavljuje i zatim odmah nestaje.
  • Čitanje
   Čitajte bebi slikovnice s jednostavnim, izražajnim slikama uz često ponavljanje događaja na slikama.
  • Igra skrivača
   Pokažite bebi igračku, zatim ju sakrijte ispod dekice i pomognite da ju pronađe.
  • Zabava vani
   Izađite s bebom u vrt ili obližnji park. Dozvolite bebi da sjedi na travi, puže i istražuje različite objekte i površine; travu, lišće, kamenje. Budite oprezni da beba ne stavlja u usta nepoželjne predmete.

 

Kada budete razmišljali o novim načinima igranja i koje igre igrati s bebom, vodite računa o tome da budu jednako zabavne i stimulativne u skladu s bebinim napretkom. Modificirajte postojeće igre koje su bebi već poznate i uvodite nove elemente kako bi igra bila izazovnija.

 

Koje igre igrati s bebom u kojoj dobi
© Smile4me.net