Home   Tekstovi o roditeljstvu   Nošenje bebe   Nošenje bebe – zašto nositi bebu?

Nošenje bebe – zašto nositi bebu?

Nošenje bebe – zašto nositi bebu?

Nošenje bebe u Moby wrap maramiNošenje bebe se ponekad čini kao zahtjevan i naporan posao, posebno ako beba želi biti na rukama cijelog dana i ako se niste opskrbili nekom od praktičnih nosiljki koja zadatak uvelike olakšava.

Međutim, period nošenja brzo prođe, čim beba počne puzati sve manje želi biti roditeljima u naručju.

Nošenje bebe u mekim nosiljkama se stoljećima prakticiralo u cijelom svijetu i ponovno se populariziralo zadnjih godina podizanjem opće svijesti o svim prednostima nošenja bebe, kao i važnosti formiranja snažne emotivne i fizičke veze s bebom u najranijoj dobi.

Dobrobiti nošenja bebe

  • Fizička bliskost s djetetom utječe na povećanje razine majčinskih hormona (prolaktina i oksitocina) čija je posljedica formiranje snažnije veze između majke i djeteta, lakše dojenje te smanjena mogućnost mogućnost postporođajne depresije.
  • Vrijeme koje majka provodi dojeći u ležećem ili sjedećem položaju s bebom može iskoristiti za kućanske poslove dok doji bebu u nosiljci.
  • Nošenje bebe umiruje budući da su ispunjene bebine potrebe za blizinom roditelja.
  • Nošenje bebe potiče neurološki razvoj budući da su nošene bebe konstantno stimulirane slušanjem, promatranjem, mirišanjem i dodirivanjem roditelja.
  • Nošenje bebe donosi bebama bolji osjećaj za ravnotežu i balansiranje budući da konstantno osjećaju roditeljev ritam tijela; otkucaje srca, hodanje i kretnje.
  • Nošenje je aktivnost za bebu pa se mišići tijela bolje razvijaju, beba je ranije sposobna držati samostalno glavu i odići se od podloge.
  • Sudjelujući u socijalnim aktivnostima roditelja nošene bebe ranije razvijaju socijalne vještine i emocionalnu inteligenciju.
  • Nošene bebe, proučavajući mimiku lica, fonetiku riječi i govor tijela brže uče materinji jezik i razvijaju osjećaj samostalnosti.

Nošenje bebe u mekim nosiljkama

Prednost mekih nosiljki u odnosu na tradicionalne, kompaktne nosiljke je zdrav i pravilan položaj bebe u nosiljci; u mekoj nosiljci su bebine nožice u položaju žabice – koljena u visini kukova, dok u tradicionalnim nosiljkama nožice vise i tako negativno utječu na razvoj kukova pa se ne preporuča dulje nošenje.

Osim što podržavaju pravilan razvoj bebe, meke nosiljke poput Wrap marame, Slinga ili Mei Tai-ja su i vrlo udobne i bebe ih vole! Na tržištu postoji čitav niz nosiljki različitih materijala i prekrasnih uzoraka pa se ponekad teško odlučiti za model nosiljke.

Nošenje bebe – Zašto nositi bebu?
© Smile4me.net