Home   Tekstovi o roditeljstvu   Njega i sigurnost   Sigurnost djece u vašem domu

Sigurnost djece u vašem domu

Sigurnost djece u vašem domu – pregled zaštita za prevenciju ozljeda djece

Sigurnost djece u vašem domuStatistike kazuju da u svijetu svake godine liječničku pomoć zatraži preko preko 2,5 milijuna djece zbog ozljeda nastalih u vlastitim domovima. Sigurnost djece je neizmjerno bitna, posebno u vlastitim domovima gdje je mnoge od tih ozljeda je moguće lako spriječiti ako se dom prilagodi dječjim navikama i osigura jednostavnim sigurnosnim pomagalima.

U nastavku donosimo pregled sigurnosnih pomagala koji će omogućiti sigurnost djece te spriječiti da i vaše dijete postane dio crne statistike.

Kako odabrati najbolju zaštitu?

Pri izboru svih pomagala za zaštitu djece u vašem domu treba obratiti pažnju na materijal od kojeg su zaštite napravljene. Materijal treba biti čvrst kako se zaštita ne bi slomila, ali prije svega funkcionalan za upotrebu.

Prije postavljanja bilo koje vrste zaštite treba proučiti i slijediti upute za pravilno postavljanje. Imajte na umu da nijedna vrsta zaštite ne osigurava stopostotnu sigurnost djece, zato je uvijek, uz korištenje zaštite, potreban i nadzor nad djecom.

Zaštite protiv otvaranja ladica i ormarića

Upotrijebite ih za sve ladice i ormariće u kojima držite oštre predmete poput noževa i škara, začine, sredstva za čišćenje, a posebno lijekove i alkoholna pića.

Sigurnosna vratašca

Obavezno su pomagalo svakog doma u kojem živi tek prohodala beba. Pomoću vratašca za bebe možete spriječiti pad niz stepenice ili držati bebu podalje od opasnih područja u kući.

Sigurnosne brave i navlake za kvake

Sva vrata koja vode u prostorije za koje ne želite da vaše dijete ima nesmetan pristup, poput kupaonice, izlaza u podrum ili na tavan, trebaju biti zaključana ili zaštićena navlakom za kvake. Sigurnost djece jamče jedino vrata koja dijete ne može samostalno otvoriti.

Navlake za kvake trebaju biti dovoljno čvrsti da se ne slome u pokušajima djeteta da otvori vrata, ali jednostavni za pristup roditelju da u slučaju nužde može vrlo brzo otvoriti prostoriju.

Regulator vruće vode

Ovaj uređaj se postavlja na liniju dovoda vruće vode kako bi djeca mogla samostalno koristiti toplu vodu bez straha od nastajanja opeklina. Postavljanje uređaja osigurava konstantnu temperaturu i pritisak tople vode. Postoji više vrsta; uređaji koji se instaliraju i djeluju samo na pojedine slavine i uređaji koji djeluju na slavine u čitavom kućanstvu.

Detektori dima

Osim što će ranom detekcijom dima spriječiti moguće ozljede u požaru, postavljanjem detektora dima možete uštedjeti novac za plaćanje osiguranja vašeg doma.

Kad jednom postavite detektore, vodite računa o vijeku trajanja baterija jer će postati beskorisni ukoliko baterije oslabe.

Zaštita za rubove namještaja

Rubove namještaja je potrebno zaštiti u svakom domu s malom djecom. Čak i djeca koja shvaćaju opasnost i drže se podalje od oštrih rubova, često zapnu za igračku, tepih ili stolicu i mogu se dodatno ozljediti padajući na oštar rub namještaja.

Rubne zaštite je potrebno postaviti na sve oštre rubove; stolove, uključujući stol u blagavaoni, klub stolić u dnevnom boravku i kompjuterski stolić, zatim stalak za televizor, stolić za prematanje i rubove stranica kreveta.

 

Zaštita za električne utičnice

Zaštitit će vaše dijete od udara električne struje. Potrebno ih je postaviti na sve utičnice kojima dijete ima pristup.

Pri odabiru zaštita za utičnice treba obratiti pažnju da ih odrasla osoba može jednostavno skinuti kako bi mogla koristiti utičnicu, ali da dijete ne može skinuti niti progurati svoje prstiće kroz zaštitu.

Za sigurnost djece izvrsnim su se pokazale zaštite za utičnice koje se ne skidaju nego funkcioniraju tako da je utikač moguće gurnuti kroz zaštitu jedino ako istovremeno oba završetka utikača prođu kroz zaštitu.

Takvu sinkronizaciju može izvesti jedino odrasla osoba uz određenu praksu. 


Stoperi za vrata

Stoperi za vrata spriječit će zaglavljivanje ručica ili prsta u okviru vrata. Poželjno je da su napravljeni, umjesto od plastike, od gume ili tvrde spužve, zbog opasnosti da se plastika slomi pod pritiskom vrata i raspadne u dijelove koje dijete može progutati.

Sigurnosne ogradice

Kad dijete iz kinderbeta prelazi spavati u vlastiti krevet, obavezno ga je osigurati dodatnom zaštitom kako se ne bi u snu prevrnulo preko ruba kreveta i palo na pod. Posebnu pažnju na osiguranje od padova s krevetića, potrebno je pokloniti krevetima na kat.

Sigurnosne ogradice možemo pronaći različitih dimenzija i načina pričvršćivanja, za sigurnost djece važno je pažljivo odabrati onu ogradicu koja idealno odgovara krevetiću u kojem dijete spava.

Sigurnost djece u vašem domu
© Smile4me.net