Home   Tekstovi o roditeljstvu   Njega i sigurnost   Sigurno kupanje bebe

Sigurno kupanje bebe

Sigurno kupanje bebe

Sigurno kupanje bebe mora uvijek biti prioritet kad se radi o kupanju. Kupanje može biti izvrsna zabava i za vas i za vašu bebu, ali uvijek imajte na umu sigurnost. Donosimo pregled savjeta za sigurno kupanje bebe i starije djece:

  Sigurno kupanje bebe

  • Bez obzira na vrstu kadice u kojoj kupate bebu, nikada ju ne ostavljajte samu bez nadzora za vrijeme kupanja pa čak ni na par sekundi. Prije samog početka kupanja osigurajte sve što vam je potrebno za kupanje; kozmetiku, ručnik i čistu odjeću. Ukoliko imate telefonski poziv ili netko zvoni na vratima i morate se javiti, obavezno podignite svoju bebu u ručnik i ponesite ju sa sobom.
  • Nikada ne spuštajte bebu u kadicu koja se još puni vodom. Temperatura vode se može neočekivano promijeniti ili razina vode može postati preduboka.
  • Kadicu prvo punite hladnom, zatim vrućom vodom do željene temperature. Ovakav način punjenja kadice će smanjiti rizik od pravljenja prevruće kupke.
  • Učinite obiteljsku kadu sigurnom za kupanje starije djece postavljanjem protuklizeće gumene podloge ili podložaka.
  • Provjerite temperaturu prije nego što spustite bebu u vodu. Za sigurno kupanje bebe temperatura vode bi trebala biti oko 38ºC.
  • Novorođenčad i bebe do 6 mjeseci starosti kupajte u 12 – 13 cm dubine vode, odnosno, napunite kadicu dovoljno da prekrije bebina ramena kad ju položite u kadicu. Za stariju djecu – nikada ne punite kadicu više od razine struka u sjedećem položaju.
  • Kod beba koje mogu sjediti, korištenje sjedalice za kadu vam može osigurati slobodne ruke za kupanje, ali nikada ne koristite podložak za kupanje kao zamjenu za konstantan nadzor nad bebom.
  • Učite djecu da je ispravan položaj za vrijeme kupana – sjedenje, ono osigurava da je glava djeteta uvijek iznad vode.
  • Mnogi roditelji i bebe uživaju u kupanju, ipak neke bebe ne vole kupanje. Ukoliko je vaša beba jedna od takvih, nema potrebe za svakodnevnim kupanjem, posebno nema potrebe za svakodnevnim pranjem kose budući da se bebino vlasište vrlo malo masti, dovoljno je pranje kose jednom na tjedan.
  • Pokušajte što je moguće više smanjiti upotrebu sapuna i šampona bilo koje vrste. prekomjerna upotreba kozmetike za bebu može oštetiti i isušiti bebinu kožu. Ako upotrebljavate šampone, birajte blage vrste, posebno napravljene za bebe. Izbjegavajte korištenje bilo kakvih proizvoda za odrasle.
  • Ukoliko imate kontroler temperature postavljen na dovod vruće vode, podesite ga na maksimum od 49ºC da izbjegnete pregrijavanje. Dijete se može pregrijati za manje od jedne minute u vodi temperature 60ºC.
  • Ne dozvolite dijetetu da dira slavinu, pa čak i ako nije dovoljno snažno da otvori dovod vode, uskoro će biti, što može dovesti do raznih ozljeda.
  • Smanjite mogućnost gubitka tjelesne topline nakon kupanja, tako da držite temperaturu prostorije toplom, što je posebno važno za novorođenčad. Čim izvadite bebu iz kade, zamotajte ju u ručnik i osušite tapkanjem, prije oblačenja. Obučenu bebu ponovno zamotajte u suhi ručnik ili deku i držite tako par minuta da mu pomognete održati tjelesnu toplinu. Novorođenčad još nema razvijen sustav za termoregulaciju pa im je potrebna pomoć.
  • I još jednom najvažniji savjet za sigurno kupanje bebe – nikada ne ostavljajte svoje dijete bez nadzora za vrijeme kupanja. Bebe se mogu utopiti u par centimetara vode za manje od jedne minute.

  Sigurno kupanje bebe
  © Smile4me.net