Home   Dohrana i recepti   Uvođenje mesa u dohranu

Uvođenje mesa u dohranu

Uvođenje mesa u dohranu

Dugo vremena su pedijatri i nutricionisti savjetovali uvođenje mesa u dohranu u dobi od 7 mjeseci starosti bebe. Rezultati novijih istraživanja potiču ranije uvođenje mesa u dohranu, posebno kada se radi o dojenim bebama.

Željezo iz majčinog mlijeka se vrlo dobro resorbira do trenutka uvođenja krute hrane u prehranu bebe. Međutim, s uvođenjem krute hrane, apsorpcija željeza iz mlijeka je smanjena; željezo iz mlijeka “se veže” na krutu hranu te tako neapsorbirano izlučuje iz organizma van. Zbog smanjene apsorpcije je važno osigurati željezom bogatu hranu, kao što je meso, na samim počecima dohrane.

Jedan od najboljih mesnih izvora željeza su junetina i janjetina, posebno ako je fino usitnjena. Studije su pokazale da tijelo lakše absorbira željezo iz mesa što je sitnije mljeveno/smiksano.

Ipak, treba biti jako oprezan s količinom mesa koje se uvodi u dohranu. Budući da je meso bogato proteinima, veće količine mesa u obroku mogu previše opteretiti bebine nedozrele bubrege. Kako bi se spriječilo preopterećenje rada bubrega preporuča se redovno dodavanje malih količina mesa u obroke koji su bazirani na povrću ili voću.Insert content here


Uvođenje mesa u dohranu – Savjeti za pripremu mesa

Pri odluci o vrsti namirnica kojima započeti dohranu, roditelji se najčešće odlučuju za voće i povrće budući da su lakše probavljivi od mesa. Ipak, pravilno omekšano, termički obrađeno i smiksano meso uvelike olakšava probavljivost i poželjno ga je miješati, u manjim količinama, s voćnim, a posebno povrtnim obrocima.

Za uvođenje mesa u dohranu poželjno ga je omekšati i ukloniti svu vidljivu masnoću, eventualne žilice i tetive.

Meso možete omekšati na više načina;

    • batićem za meso; izrežite tanju šniclu, stavite između 2 folije i istucite batićem do debljine 0,5 – 1 cm
    • mariniranjem; meso ostavite da se marinira u jogurtu ili mlijeku, mliječna kiselina će omekšati meso. U slučaju da je beba alergična na mliječne proizvode, meso možete marinirati i u soku od jabuke.

Kada ste omekšali meso, vrlo je bitno da ga dobro termički obradite. Pritom vodite računa o tome da ne isušite meso kako ne bi bilo suho i bez okusa.

Meso pripremljeno u složencima ili pirjano na tavi s povrćem je idealno jer je mekano i bogato okusom. Ukoliko se odlučite ponuditi bebi pečeno meso, upotrijebiti jako vruću tavu kako bi ostalo sočnije, no vodite računa o tome da bude pečeno u svim dijelovima.

Meso nikako nemojte pripremati u mikrovalnoj pećnice budući da tako pripremljeno meso može biti nejednako pečeno; isušeno i prepečeno u jednom dijelu, a sirovo u drugom.

Vrlo jednostavan i ukusan način za pripremu mesa je pečenje u foliji. Za kompletan obrok, osim mesa, dodajte narezanog povrća, zamotajte sve u foliju i pecite 30-45 min u pećnici zagrijanoj na 200°C, ovisno o vrsti mesa i količini.

Više ideja za mesne recepte pogledajte u članku Mesni recepti za dohranu

Uvođenje mesa u dohranu – miksanje

Kad je meso omekšano i tremički obrađeno, možete ga ponuditi bebi bilo da ga narežete na komadiće kao finger food ili ga miksanjem sljubite s drugim namirnicama.

Miksani mesni obroci su u prednosti, posebno kod manjih beba, jer su jednostavniji za žvakanje, ne predstavljaju opasnost od gušenja te je takvo meso lakše probavljivo i željezo iz mesa iskoristivije, odnosno lakše se apsorbira.

Smiksati meso možete nakon što se meso potpuno ohladi tako da ga izrežete na komadiće i u malim količinama dodajete u mikser dok sve ne bude smiksano ili meso možete miksati dok je još toplo uz dodatak tekućine.

Meso i alergijske reakcije

Svaka namirnica koja se uvodi u dohranu predstavlja potencijalni alergen za bebu. Meso nije iznimka te također trebate slijediti pravilo od 4 dana između uvođenja pojedine namirnice u dohranu. Junetina i piletina su se pokazale kao češći uzročnici alergija od puretine i janjetine. Najčešća alergijska reakcija na meso je pojava dermatitisa.

Mesne prerađevine poput trajnih i polutrajnih salama, uključujući i šunku i pršut, hrenovke i sve vrste obarenih i poluobarenih kobasica, trebate maksimalno izbjegavati u prehrani bebe. Razlog za izbjegavanje mesnih prerađevina je velika količina soli kojom su bogate te aditiva i konzervansa koji mogu štetno djelovati na još nezrele dječje bubrege i jetru te izazvati različite alergijske reakcije.

Uvođenje mesa u dohranu
© Smile4me.net


Članci koji bi vas mogli zanimati:
Kada započeti s dohranom?
Kako započeti dohranu?
Mesni recepti za dohranu