Home   Dohrana i recepti   Kako započeti dohranu?

Kako započeti dohranu?

Kako započeti dohranu?

Ukoliko niste sigurni da je vaša beba spremna za započinjanje dohrane, više informacija pročitajte u članku Kada započeti dohranu. Osim kada, često pitanje roditelja je i kako započeti dohranu?

Pedijatri najčešće preporučuju započinjanje dohrane hipoalergenom i bezglutenskom žitaricom poput riže. Dugi niz godina žitarice su bile obavezna grupa namirnica za započinjanje dohrane. Međutim, posljednjih godina sve se više prepoznaje vrijednost započinjanje dohrane i drugim skupinama namirnica; voćem, povrćem pa čak i mesom.

Započeti dohranu možete s bilo kojom skupinom namirnica, važno je da slijedite razmak od 4 dana između uvođenja svake vrste namirnice, kako biste na vrijeme uočili ukoliko se za određenu namirnicu javi alergijska reakcija.


 

Kako započeti dohranu – koraci za pravilan početak hranjenja

  • Stvaranje uvjeta za započinjanje dohrane nije uvijek jednostavan zadatak. Jako je važno odabrati tih i smiren dio dana kada ste i vi i beba opušteni i ne osjećate pritisak. Ukoliko imate i stariju djecu, uključite ih u ritual hranjenja pričajući im o zanimljivim događajima iz doba kada su oni započinjali samostalno hranjenje. Nemojte ih isključivati i ušutkavati. Djeca vole biti dijelom obiteljskih aktivnosti.
  • Neka beba ne bude previše sita ni previše gladna. Sita beba vjerojatno neće pokazati interes za hranjenjem, ali previše gladna beba bit će isuviše frustrirana da bi imala strpljenja upoznati se s novim oblikom hranjenja. Najbolje je odlučiti se na započinjanje dohrane sat ili sat i pol nakon redovnog sisanja/bočice.
  • Kako započeti dohranu sa sasvim malom bebom; ukoliko ste se odlučili na dohranu prije navršenog 6. mjeseca života, vodite računa o tome da vaša beba može imati poteškoća s gutanjem krute hrane. Namirnicu s kojom ste odlučili prvom započeti, bile to žitarice, voće ili povrće, smiksajte i razrijedite s izdojenim mlijekom ili AD da bude vrlo rijetko kako se beba ne bi zagrcnula. Ukoliko krećete s dohranom s bebom starijom od 6. mjeseci možete se odlučiti na malo gušću kašicu.
  • Neka vašoj bebi bude udobno za vrijeme hranjenja. Ukoliko je premlada za samostalno sjedenje u visokoj stolici, držite ju u svom krilu, obavezno gornji dio tijela u uspravnom položaju da joj olakšate gutanje.
  • Prije upoznavanja bebe s novim okusom, stavite joj podbradnjak ili krpu ispod vrata, a sebi obucite staru odjeću. Vjerojatnost je da će hrana prskati na sve strane.
  • Nakon što ste bebi ponudili prvu žličicu hrane moguće je da će ona oduševljeno otvoriti usta i sa zanimanjem istražiti nosi okus ili će uvrijeđeno blokirati vaš pokušaj hranjenja odgurivanjem rukom i okretanjem glave. Što god se dogodilo vaša reakcija treba biti pozitivna; opušteno se nasmijte i bodrite svoju bebu. Ne dozvolite si uzrujavanje, jer beba osjeti vašu nervozu i može ju povezati s iskustvom hranjenja kao nečim negativnim, što će otežati buduće pokušaje hranjenja.
  • Ukoliko se bebi svidi hranjenje, nastavite s obrokom dok ne popapa kašicu ili ne pokaže da joj je dosta. U slučaju da odbija isprobati kašicu, odmah odustanite, to je očiti znak da beba još nije spremna. Forsiranje dohrane može samo uzrujati bebu. Nema žurbe s uvođenjem dohrane, pokušajte za nekoliko dana ponovno.

Uspješno ste započeli dohranu – Kako znati da je beba sita?

Sita beba će vrlo jasno pokazati prestanak interesa za hranjenjem; okretanjem glave, odgurivanjem rukom, mrštenjem ili u konačnici, ako roditelj ne odustane, prskanjem i pljuvanjem na sve strane. Poneke bebe će jednostavno odbiti otvoriti usta ili će pokušati dohvatiti žličicu i igrati se s njom. Poštujte volju vaše bebe čim prepoznate znakove koji govore da joj je dosta. Bacite ostatak obroka i ponudite joj dojku ili bočicu ukoliko ne dojite.

Mlijeko je iznimno bitno za bebin razvoj tijekom cijele prve godine života. Budite oprezni da ne pretjerate s dohranom, ponekim bebama se jako svidi kruta hrana pa zanemare mliječne obroke. Tijekom cijele prve godine života beba treba nastaviti sisati 4-6 x dnevno.

Nakon što ste savladali prve korake dohrane i beba je uspješno prihvatila krutu hranu, nastavite s povećanjem količine i učestalosti obroka, kao i s uvođenjem namirnica slijedeći bebin tempo. Slijedite naputak o razmaku od 4 dana između uvođenja novih namirnica.

Kako započeti dohranu
© Smile4me.net


Možda bi vas zanimali sljedeći članci:
Kada započeti dohranu
Uvođenje mesa u dohranu