Home   Dohrana i recepti   Kada započeti s dohranom

Kada započeti s dohranom

Kada započeti s dohranom?

Kada započeti s dohranomMnogi su roditelji često nesigurni u odgovor na pitanje “Kada započeti s dohranom?”. Nije neobično da je tome tako obzirom na brojne konfliktne savjete sa svih strana.

Mnogi pedijatri savjetuju uvođenje dohrane u razdoblju između navršenog 4. i 6. mjeseca života, dok rođaci, dobronamjerni susjedi i poznanici često savjetuju čak i mnogo ranije, posebice ako su iz starijih generacija, budući da se u njihovo doba dohrana vrlo rano započinjala.

Ipak, prema najnovijim smjernicama WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije) s uvođenjem krute hrane ne treba započeti prije navršenog 6.mjeseca života. Ovakav stav potkrepljuju brojna istraživanja i rezultati koji nisu bili poznati prijašnjih godina, posebno vezano uz alergijske reakcije, na određene namirnice, koje se mogu izbjeći kasnijim uvođenjem u dohranu.

Bitno je da informacije koje čujete sa strane uvijek uzmete s rezervom. Svaka beba je individualna i nije dobro primjenjivati identična, kruta pravila za sve bebe. Pitate se kada započeti s dohranom, dobivene informacije upotrijebite samo orijentacijski. Najbolji vodič u odgovoru na pitanje kada započeti s dohranom je upravo vaša beba!

Vaša beba možda ne može komunicirati riječima no promatrajte njezino ponašanje i zajednički ćete najbolje odrediti kada započeti s dohranom. Odgovorite na pitanja navedena ispod, ukoliko su odgovori na pitanja pozitivni, vjerojatno je došlo vrijeme za upoznavanje bebe sa svijetom okusa.

  • Gleda li vas beba znatiželjno kada vi jedete, možda otvara usta ili pokušava dograbiti vaš pribor za jelo? Osim osjećaja krivnje koje uzrokuje ovakvo ponašanje, ovo je jedan od najranijih znakova da je beba spremna upoznati se s krutom hranom.
  • Čini li se vaša beba gladnija no inače, traži li češće dojku/bočicu? Je li i nakon sisanja nezadovoljna? Ukoliko ste otklonili sumnje na probleme sa zubićima ili moguće bolesti, ovo je još jedan od znakova spremnosti na upoznavanje novih namirnica.
  • Budi li se beba češće po noći i traži sisanje/bočicu? Budite oprezni s tumačenjem ove promjene; beba je možda nervoznija no inače zbog nicanja zubića ili neke druge neugodnosti.
  • Može li beba samostalno sjediti bez potpore? Sjedeći položaj omogućuje jendostavnije gutanje. Ukoliko se odlučite na dohranu prije no beba bude mogla samostalno sjediti, obavezno ju za vrijeme hranjenja držite u uspravnom položaju kako ne bi došlo do zagrcavanja i gušenja.
  • Ima li beba dobru kontrolu vratnih mišića i glave? Vrlo je važno da beba može odbiti hranjenje okretanjem glave.

Većina stručnjaka se ipak slaže da se kruta hrana ne bi trebala uvoditi prije navršenog 6.mjeseca života. Ukoliko pomišljate na ranije uvođenje dohrane razmislite o sljedećem;

  • Bebe mlađe od 6 mjeseci imaju slabu kontrolu nad mišićima ždrijela i jezika zbog čega gutanje krute hrane zna biti otežano pa čak i uzrokovati gušenje
  • Refleks izbacivanja krute hrane jezikom je jak u ranijoj dobi i može otežati hranjenje
  • Rizik od alergija je povećan ukoliko uvodite namirnice za koje beba nije spremna
  • Neke su studije pokazale da prerano forsiranje dohrane može biti uzrok prekomjerne debljine u kasnijoj dobi


Kada budete sigurni da je beba spremna započeti s dohranom, odaberite grupu namirnica s kojem ćete krenuti u dohranu i polako ih uvodite, nema potrebe za žurbom. Napravite razmak od 3 dana za upoznavanje sa svakom namirnicom kako biste na vrijeme primijetili ukoliko dođe do alergijske reakcije. Više savjeta o načinu na koji započeti dohranu pročitajte u članku Kako započeti dohranu.

Kada započeti s dohranom
© Smile4me.net